13. maalis, 2022

Varmuusvarastojen tärkeys

Puhuin jo aikaisemmin Ukrainan maatalouden vaikutuksesta Suomenkin tilanteeseen.

Inflaatio, sota Ukrainassa ja ruuan saatavuus nostaa tarvikkeiden hintoja.

Lintilän mukaan ruokakassin hinta voi tuplaantua.

Puhuin myös viljan varmuusvarastojen ylläpitämisestä.

Varmuusvarastoilla olisi päästy hintapiikkien tasoitukseen, varmuusvarastot tuli ajettua alas. Tämä on sitä älykästä Eu politiikkaa. Todellisuudessa kun eletään niin on huomioitava, että loppupelissä olemme kuitenkin yksin. Ukrainan tilanne on osoittanut sen voimakkaasti. Rahaa ja apua annetaan mutta sotilaallista apua ei. Ymmärrän kyllä jollakin tapaa miksei siihen puututa, mutta kun ajattelee ihmisiä sodan keskellä, en voi hyväksyä. Enkä hyväksy toiseen valtioon hyökkäystä. 

Suomen maataloudelle ja omavaraisuudelle tulee kovat haasteet tulevina vuosina. Viljan ja muiden tuotteiden kasvattaminen on aloitettava nopeasti. Myös tukea on saatava jotta päästään tässäkin asiassa eteenpäin. Myös liha karjan tuotanto on aloitettava uusilla mekanismeillä. Tuottajien on saatava myös tästä oikea korvaus, ilman, että logistiikka, tukkuporras, jälleenmyyjä vetelee huimat katteet päältä.

Myös polttoaineen hinta rasittaa, eräs liikkeenharjoittaja pisti 5 puutavara rekkaa seisomaan kannattavuuden takia. Koronan takia toinen liikennöitsijä ei ole voinut aloittaa tilausajoa kohta kahteen vuoteen, nyt aloittaminen tuntuu vielä vaikeammalta, polttoaineen korotuksien takia.

Öljyn hinta on laskenut huippulukemistaan, viiveellä voidaan odotella, ehkä helpotusta. Itse luulen hintojen jäävän korkealle, syy: halutaan vilauttaa liiveihin voittoa enemmän.

Hallituksella ja eduskunnalla on vastuu ja valta tehdä asioille jotain, hintakatto, polttoaineveron lasku. Nyt on turha selitellä hallituksen ja varsinkaan Iiris Suomelan dieselin hinnasta. Diesel verolla ei ole nyt mitään pohjaa, ei ole perusteltua edes vedota päästöihin, nyky dieselauto on vähäpäästöinen. Ei ole myöskään mitään pohjaa perustella sähköautoihin siirtymisestä. Tavallinen palkansaaja ei pysty sijoittamaan uuteen autoon isoja rahoja. Työssä kulkemisen kulut nousevat uudelle tasolle sekä toinen häviäjä on kotimaan matkailu.

Sähkön hinnat ovat nousseet, hakkeen tuonti lopetettu. Aloittakaa nyt sen turpeen nosto uudestaan ja poistakaa ne verot turpeen käytöstä. 

Elämme tilanteessa jossa on luotava nahkansa kuin käärmeellä konsanaan. Turhat aatteelliset pinttymät on unohdettava. On vihdoin ajateltava yrityselämää ja kansalaisten hyvinvointia. Näihin talkoisiin on hallituksen osallistuttava ja jättää selittelyt pois.

KariX