24. huhti, 2022

Kansalaisen näkökulma

Kirjoitukseni voi nostaa verenpainetta määrätyillä tahoilla, joten hengitä rauhallisesti…

KariX tapasi menneellä viikolla erään edustajan joka toimii Kuopion kaupungin valtuustossa.

Huoli oli HK:n sinisen hinnoittelussa, hinta oli noussut.

Okay, okay,, joutui hetken miettimään vastausta…..

Kuulens…. Tätä ei hoideta normaalilla politiikan menettelyllä, Ukrainan sota vaikuttaa moniin asioihin, kaupan tuottavuus ei aina ole yksittäisen tarvikkeen hinnoittelusta kiinni.

Euroopan pakotteet Venäjää kohtaan ovat selkeästi rauhaan pakottavia, myös elintarvikkeiden hinnoittelussa tapahtuu muutoksia vaikka sitä ei haluaisikaan.

Jos Hk:n sininen on hiukan kalliimpaa tänään niin ei vaivuta epätoivoon, kyllä se siitä alenee kun **hullut päivät koittaa** tai musta perjantai tulee.

Olihan siinä asiaakin, kulutushyödykkeiden hintojen nousu kohtelee monenkin taloutta kovalla kädellä. 

Paluuta vanhaan ei ole tiedossa, markkinat reagoivat ahnaasti olevaan tilanteeseen ja nostavat hintoja, halutaan maksimaalinen tuotto kotiutettua.

Kokonaisvaltaisesti ajatellen paluuta vanhaan ei ole.

Polttoaineen hinnoittelu yms, tuskin tulee enää alenemaan, siitä pitää huolen ’’virheät’' ja muutos ekologisiin arvoihin.

KariX näkee Eu:n arvojen ja pakotteiden hitsaavan kansoja voimakkaasti yhteen, kestetään hintojen nousuja vaikka se olisi hieman vaikeaa joskus. Ukrainan pommisuojissakin kestetään.

Sanoisin hoitajien palkka vaateiden osuneen hieman vaikeaan paikkaan, olisi ollut soveliasta odotella tilanteen rauhoittumista ja sitten neuvotella palkkauksesta. 

Palkkojen ja eläkkeiden nostosta kokonaisvaltaisesti voi uneksia, hoitajien joukko irtisanoutumis uhkaukselle, pieni kommentti, sairaala paikat täynnä, tavallinen kansalainen joka haluaa terveyspalveluja ei pääse vastaanotolle tai joutuu odottelemaan sitä liian kauan. Hoitsuille pikku vinkki, menkää lakkoon tai ottakaa lopputili, Filippiineiltä tulee osaavaa henkilökuntaa jotka pitävät Suomalaisista huolta.

Ymmärrän hyvin työtaakan hoitaja puolella olevan vaikea paikka, missä on sitten säästöt????

Sote uudistuksen myötä ei ole leikkauksia päällekkäisistä organisaatioista puhuttu, on hyvinvointi aluetta, on kunnan peruspalvelut joita voitaisiin yhdistää ja saada säästöjä aikaan. Nyt kansalainen maksaa poliittisille viroille tukirahaa verojen muodossa, saamatta terveyspalveluja.

Terveyden huolto on myös vastuullisuutta lääkäreiltä ja hoitajilta, pitkät odotusajat päivystykseen, sekä ennalta ehkäisevä sairaanhoito…….

Ruotsissa ollaan hieman edellä Suomea, sairaanhoito on keskittynyt ennalta ehkäisevään hoitoon myös työterveys puolella. Meillä Suomessa hoidetaan kun pumppu pysähtyy ja tarvitaan starttiapua. (Defibrillaatoria).

Ruotsin malli olisi hyvä, panostetaan sairauksien ennalta ehkäisyyn, akuutti sairaanhoito kuluttaa varoja ja resursseja.

Entäs sitten työmoraali, jokaisen tulisi saada lapsesta vanhukseen ymmärtäväistä ja empaattista palvelua. Sairaanhoidossa KariX on törmännyt jopa tylyynkin palveluun.

Ei siis ihme jos meillä Suomessa mennään lääkäriin kun tauti tai terveysongelma on viety viimeiseen pisteeseen ja hoitoa ei enää ole saatavilla.

Siivoojien lakkoa tai joukkoirtisanoutumista odotan innolla, ehkä sitten huomataan heidänkin tärkeys kun kaikki hukkuu pa……, eläkeläisten kohdalla joukkoirtisanoutuminen eläkejärjestelmästä saisi hurraa huudot poliitikoilta.

Palkkaneuvotteluissa ja mediassa unohdetaan myös ylityöt ja pyhäkorvaukset, peruspalkkaa olisi saatava lisää. Monella muullakin alalla olisi palkkausta korjattava, puhunkin nyt matalapalkka aloista mm. Siivoojat. 

Lisää rahaa kaikille, toivoo kansan palvelija 

KariX