29. huhti, 2022

Sisar hento valkoinen

Pahoittelen jos kirjoitukseni viime lauantaina oli liian kärkevä.

Sairaanhoito on kuitenkin laitettu tilaan joka tarvitsee nopeaa korjaamista.

Sairaanhoitajien työ on liian raskasta, osastolla saattaa olla jatkuvasti hälytyskellojen sointia ja hoitajan juostava paikasta toiseen.

Myös hoitaja pula tekee tilanteen kestämättömäksi.

Korjaako lakko uhittelut ja palkan nousu ongelmia.?

Mielestäni hoitajien kuuluisi saada normaalin työajan mukainen korvaus sekä ylityön tekeminen olisi vain, jos itse sitä haluaa. Työuupumus vaivaa ja uusien hoitajien tuleminen alalle pelottaa, ei haluta ottaa työtä vastaan, epäinhimillisistä työolosuhteista johtuen.

Tehyn lakkokenraali vaatii palkkaa, miksei myös inhimillisiä työoloja sekä hoitaja määrän kasvattamista realistiseen määrään.

Sairaalat ja kunnat ovat käyttäneet rahoja hoitaja palkkaukseen mm. määräaikaisin sopimuksin.

Ketä kiinnostaa vuodesta toiseen menettään loma etuudet ja palata taas uudestaan töihin uudella määräaikaisella sopimuksella.

Tiedän eräänkin hoitajan olleen määräaikaisilla sopimuksella 6v. nykyään asuu Tampereella saatuaan vakinaisen paikan.

Miksi eläkeläinen joutuu odottelemaan lonkka-leikkausta yli puoli vuotta, päivittäiset kivut estävät vielä hyvässä kunnossa olevan kaverin liikkumisen. Yksityisessä sairaalassa leikkaus maksaa liikaa eikä siihen ole varaa.

Tätä samaa määräaikaisilla sopimuksin tehtävää kikkailua käytetään myös lastenhoidon puolella. Ystäväni muutti Kuopiosta pois toiselle paikkakunnalle kun vakinaista paikkaa ei löytynyt, hakemuksia tehtiin vuosien ajan tuloksetta

Ihan vaan kyselen onko tässä mitään järkeä.

KariX on edelleen hyvinvointi aluetta ja aluehallintoa vastaan, rahaa kuluu mutta muutoksia ja säästöjä ei tehdä. Jos tehdään niin vääristä paikoista.

Tavallinen kansalainen maksaa veroja mutta ei saa palveluja. Vähemmästäkin alkaa verenpaine nousemaan.

Toinen mielenkiintoinen asia, Sansia Oy hoitaa sairaala tarvikkeiden kilpailutuksen, Oy sisänsä kertoo tuloksellisesta toiminnasta. Olisiko sairaalan ja keittiöiden yms. tehtävä itse kilpailuttaminen vai maksaa siitä voittoa tuottaville yrityksille. 4€ kuumemittari voi maksaa loppukäyttäjälle 200€, tämä tietysti on vain esimerkki. Mutta varmaan ymmärrätte mitä tarkoitan.

Lakkoilusta ja uhittelusta tuskin saavutetaan mitään konkreettista, pitää myös ajatella miten jonot kasvavat entisestään ja hoito velka kasvaa entisestään.

Sairaalat ja terveydenhoito on kansalaisia varten, nyt tuntuu siltä, että byrokratiaa varten.

Kaikesta huolimatta, elämme kovia aikoja ystävät hyvät. Hauskaa vappua kaikille, älkää loukatko itseänne, vastaanotolle pääsy ei ole aina helppoa.

KariX