12. touko, 2022

Lähete vai ei

Vähän karumpaa asiaa

Seuraava kertomus on täysin totta.

Mutta aloitetaan eräällä ilmoituksella:

’’Lääkäri kirjoittaa sinulle tarvittaessa lähetteen Kuopion yliopistolliseen sairaalaan omassa terveyskeskuksessa, työterveyshuollossa tai yksityisellä lääkäriasemalla. Lähete ei vaadi sinulta toimenpiteitä. KYS varaa ajan ja lähettää kutsukirjeen kotiisi.’’

Tämä teksti löytyy yliopistollisen sairaalan sivuilta.

Mitä teksti tarkoittaa, vanhempi väestö lukee ja toimii määräyksen mukaan. Jos akuutti tilanne tulee voi tapahtua karmeita.

Ystäväni isällä alkoi tuntumaan rinnassa kipuja. Soitettiin ambulanssia paikalle, sieltä ilmoitettiin kestävän n. 15 minuuttia ennen kuin kyyti olisi paikan päällä. Isä laitettiin nopeasti omaan autoon ja vietiin keskussairaalan vastaanotolle, aikaa oli kulunut 6 minuuttia ja oltiin perillä.

Sitten alkoi episodi joka vei polvet alta.

Hoitaja joka oli vastaanotossa ilmoitti ettei voida ottaa sisälle kun ei ole lähetettä, ambulanssilla jos olisi tultu niin tilanne olisi hieman muuttunut. Kinaa kesti hieman yli 10 minuuttia, sen jälkeen eräs lääkäri sattui kulkemaan ohi ja näki miehen tuskat, lääkäri määräsi heti miehen tutkimukseen.

Mies henkilö ei kuitenkaan selvinnyt tilanteesta, kuolema korjasi ennen hoitoa. Mitään ei ollut enää tehtävissä.

Ehkä mies olisi selvinnyt jos ensiapu olisi aloitettu heti ja uskottu asiaan. Määräyksien noudattaminen raivokkaasti ei aina ole oikea tapa. Tästä seurasi muutakin, hoitaja ilmoitti asiasta eteenpäin. Poliisi oli yhteydessä omaiseen joka oli vaatinut hoitoa vastaanotolla. Siellä puhuttiin kitkerään sävyyn koska omaisen hätä oli tapahtuma hetkellä todella paha. Jälkeenpäin Poliisilta oli tullut anteeksi pyyntö. Yliopistollisesta sairaalasta tuli vielä korvaushakemus jonka omaiset täytti ’’omalla tavallaan’’ katsottiin, ettei korvaus ole edes realistinen koska ihmishenkeä ei voi mitata rahassa.

Lopuksi on todettava, vanhempi väestö, heillä on helppokäyttöinen puhelin jolloin voi soittaa päivystykseen. Jos hoitaja evää sairaalaan pääsyn lähetteen puuttuessa voi kuolema korjata kotona eikä sitä tutkita sen enempää. Soitin päivystykseen jossa hoitaja sanoi, terveyskeskukseen josta lähete. Akuutin ongelman arviointi puhelimessa on edelleen vaikeaa, kiputilaa ei voi puhelimessa arvioida. Itselläni alkoi piippaamaan ankarasti yliopistollisen sairaalan toiminta. Sairaalan tarkoitus on hoitaa väestöä, ei evätä hoitoon pääsyä.

Menikö kaikki ihan putkeen, kysyn vaan.

KariX