21. touko, 2022

Ruoka ase

Maailmalla on vain 10 viikon vehnää varastossa sen jälkeen, kun Vladimir Putinin hyökkäys Ukrainaan katkaisi toimitukset "Euroopan leipäkorista".

YK :ta on varoitettu siitä, että maailmanlaajuiset vehnävarastot ovat pudonneet alimmilleen sitten vuoden 2008.

Virallisten hallitusten arvioiden mukaan maailman vehnävarastot ovat 33 prosenttia vuotuisesta kulutuksesta, mutta varastot ovat saattaneet pudota jopa 20 prosenttiin, maataloustietoyhtiö Gro Intelligencen mukaan.

Se arvioi, että maailmanlaajuista vehnävarastoa on jäljellä enää 10 viikkoa.

Venäjän ja Ukrainan osuus maailman vehnän viennistä on noin neljännes, ja länsimaat pelkäävät Putinin yrittävän aseistaa elintarviketoimituksia.

Venäjä odottaa vahvaa vehnäsatoa tänä vuonna, mikä vahvistaa Putinin hallintaa perusviljassa, koska huono sää pilaa tuotannon Euroopassa ja Yhdysvalloissa.

Hän kertoi YK:n turvallisuusneuvostolle: "Ilman merkittäviä välittömiä ja aggressiivisia koordinoituja maailmanlaajuisia toimia meillä on vaarana poikkeuksellisen suuret inhimilliset kärsimykset ja taloudelliset vahingot. Tämä ei ole syklistä, tämä on seismistä. Se on kerran sukupolvessa tapahtuma, joka voi dramaattisesti muuttaa geopoliittisen aikakauden.”

Gro Intelligencen toimitusjohtaja Sara Menker sanoi, että lannoitepula, ilmastohäiriöt ja ennätysalhaiset ruokaöljyjen ja viljan varastot vaikuttavat maailmanlaajuisiin elintarviketoimituksiin.

Kirjoitus oli laitettava esille, vehnästä tulee olemaan pulaa kauppojen hyllyillä. Suomen omavaraisuuteen on panostettava lisää. Varmuusvarastot on täytettävä seuraavaan satoon asti. Sota Ukrainassa vaikuttaa moneen asiaan, tämän Venäjä tietää aivan hyvin. Viljasta johtuva ruokapula tulee vaikuttamaan moniiin maihin, Israelissa on puhuttu nälänhädän koittavan. Useat maat ovat tuonti viljan varassa.

10 viikkoa on lyhyt aika, perusviljasta on tullut näillä toimilla sodan välikappale. Venäjän toiminta ei tule liennyttämään tilannetta maailmassa. Öljy, kaasu, elintarvikkeet, Venäjällä on omavaraisuus korkealla tasolla. Eurooppa ja muut maat joutuvat nyt panostamaan moniin asioihin ja uusiin toimintamalleihin.

Nämä perustuotteet ovat nyt globaalisia aseita joita Venäjä käyttää hyväkseen. Pureudun näihin lukuihin vielä jatkossa lisää, tieto lisää tuskaa….. kivut alkavat lisääntyä.

Venäjä vastaa n. 25% maailman kaasutuotannosta, öljy tuotto on n. 13%. Vilja tuotto 3% luku voi tuntua pieneltä mutta on 59 742 tuhatta tonnia. Luku on siis yli kaksinkertainen Ukrainan viljasatoon nähden. 

Karix