10. kesä, 2022

Kiitos Nurmes!

Olin lomalla 4-7.6 vaimoni kanssa täällä itärajan tuntumassa. Majoituimme Sokos hotelli Bombassa. Lenkkeilimme maastossa, kävimme uudistuneessa kylpylähotellissa uimassa ja saunomassa. Kylpylähotelli oli käsittämättömän upea palvelukeskus, jota tukikohtana pitämällä oli hyvä tutustua myös ympäristöön!

Eräs lomamme kohokohtia oli käynti helluntaina Suomen 5. suurimmassa historiaa huokuvassa Nurmeksen kirkossa. Kirkko on rakennettu 1893-1896 ja sinne mahtuisi yli 2000 henkeä. Jumalanpalveluksessa tunsimme, kuinka rauha laskeutui yllemme, eikä naapurimaan toiminnat vaivanneet mieltämme.

Ennen lomaani tutustuin kotona Kuopiossa googlettamalla muutamiin lomavaihtoehtoihin. Olipa hyvä, että valitsimme Nurmeksen, tulemme varmasti viettämään lomaa täällä muulloinkin.

Pidin vanhojen rakennusten idyllisestä puisesta keskustasta. Minua viehätti myös Karjalan kielen vaaliminen, jopa kassapäätteissä oli karjalan kielellä tekstitykset. Perinteiden vaaliminen kertoo kotiseudun rakkaudesta, ja halusta huolehtia siitä ja sen asukkaista hyvin.

Kuinka moni kuntalaisistakaan tietää, että Nurmes on Suomessa niitä harvoja kuntia, joissa talous vuodelta 2021 oli ylijäämäinen? Yli 120 000 asukkaan Kuopio kasvoi yli tuhannella muuttajalla, joten Nurmeksen 75:n henkilön muuttovoitto, on 9500 asukkaan Nurmekselle iso saavutus. Nämä ovat keskeisiä hyvän kuntatalouden mittareita,

Minulle syntyi käsitys, että Nurmes on esimerkillinen kunta, joka ei tavoittele kaupunkimaisuutta. Ei kaikkia isoja yrityksiä tarvitse sijoittaa kaupunkeihin, vaan myös sinne, missä halutaan asua. Nurmes näyttää tarjoavan rauhallisen, mutta asukkaille myös osaavan ympäristön.

Arvelen, että Nurmeksen kaupankäynti on ollut suunnattuna pitkälti Venäjän kaupan kehittämiseen. Nyt kaupallisia suhteita naapurimaahan ei voi pitää yllä, eikä turistit tuo idästä toivotulla tavalla tuloja. Kotimaan matkailussa voi polttoaineen hinta muodostaa oman haasteensa. Koronan jäljiltä Suomessakin halutaan nyt liikkua. Hotelleissa on siksi oltava kilpailukykyinen tarjonta aktiviteetteihin sekä illanviettoihin. Asiakas on saatava palaamaan uudestaan ja heille tulee tarjota viihtymiseen vaihtoehtoja ikään katsomatta.

Matkailevaa vanhempaa väestöä ei pidä unohtaa. Kylpylässä olisi hyvä olla myös valmius erilaisiin kuntoutusmahdollisuuksiin. Mielestäni Nurmes on onnistunut hyvin, vaikka elämme haasteellisia aikoja.

Parasta mitä Nurmeksesta löysin, oli kuitenkin Ihmisten auttavaisuus, sekä avoimuus. Sitä ei tapaa googlettamalla, vaan paikalla käymällä ja kokemalla. Kun löydämme kotimaasta paikan, missä viihdyimme ja latauduimme, siitä on lupa kertoa muille. Antaa viestin kulkea Eurooppaan ja kauemmaksikin.

Kyllä Suomessa kannattaa lomailla, niin Kuopiossa kuin Nurmeksessakin.

Kari Pohjola, Kuopio

Kristillisdemokraatti