11. elo, 2022

Iranin vaikutukset

Iran

Uutisoinnin taso on aina kirjoittajan mielipiteestä johtuvaa. Esimerkkinä voisi sanoa Israelin pommitukset. 580 rakettia ammuttiin jihadistien toimesta Gazan alueelta Israeliin. 

Lehdistö ja tv antoivat kuvan jihadisti myönteisesti Israelin vastaiskusta, uutisointi painotti siviiliuhrien määrää.

97% raketeista Israel sai torjutuksi.

Iran rahoittaa Islamic Jihadia. Israelin arkkivihollinen Iran, toimittaa Islamic Jihadille koulutusta, asiantuntemusta ja rahaa, mutta suurin osa ryhmän aseista on paikallisesti tuotettuja. Viime vuosina se on kehittänyt Hamasin kaltaisen arsenaalin pitkän kantaman raketteja, jotka pystyvät iskemään Keski-Israelin Tel Avivin metropolialueeseen. 

Iranin IRGC komentajan mukaan iran jatkaa aseiden toimittamista Palestiinaan. Iran katsoo sen olevan oikeutettua.

Iran on antanut myös Venäjälle droneja sekä sotilaskoulutusta niiden käyttöön.

Iran sai satelliittinsa Venäjän avulla kiertoradalle. Satelliittia on mahdollisuus käyttää Ukrainan sotaan tiedustelussa, Venäjän hyväksi. Israel on myös huolissaan sateliitin antamasta tiedusteluedusta Iranille. Tass antoi myös oman version uutisesta, valitettavasti siihen ei ole luottamista.

Irania pidetään Venäjän kanssa suurena uhkana Yhdysvaltojen mukaan.

Jotain hyvääkin uutisoinnista, Saudi-Arabia ja Yhdistyneet Arabiemiirikunnat tuomitsevat Israeliin kohdistuneet iskut.

Wienin ydinneuvottelut Iranin kanssa eivät toistaiseksi ole tuottaneet tulosta, IAEA järjestö ei ole saanut lupaa tarkastaa alueita jossa oli havaittu säteilyä.

Lähi-idän asiantuntija, suurlähettiläs Dennis Ross, twiittasi ydinneuvottelujen lisäpuutteen: "Iran vaatii, että palatakseen JCPOA:han IAEA lopettaa tutkimuksensa kolmesta ilmoittamattomasta paikasta, joissa se löysi uraanin jälkiä. Iran ei ole antanut mitään uskottavia selityksiä jäljille; ei yllätys, he haluavat lopettaa tutkimuksen. Siinä on jotain salattavaa." 

Missä on sitten Kiina?, Kiinalainen ZTE on jatkanut televiestintä laitteiden tuontia Iraniin. 

Näiden kolmen maan intressit toimia yhteisten etujen mukaisesti on liiankin silmiinpistävää.

Jokainen näistä kolmesta maasta Iran, Venäjä, Kiina näkee länsimaisessa kulttuurissa vastustajan joka pitää alistaa. Tuntuu siltä kuin olisimme saaneet kerralla 4 uutta Hitleriä, kun lasketaan Pohjois-Korea vielä mukaan.

Seuraan myös uutisia seismisistä tapahtumista maailmalla. Kiinnostukseni heräsi seismisestä tapahtumasta Hormuzin salmen lähistöllä. Alueella on tapahtunut järistyksiä vuosien ajan.

Tämä järistys oli kuitenkin mielenkiintoinen. Aluetta tutkiessa huomasin Google mapsissa vuoristossa lähellä järistysaluetta mustan pisteen kartassa. Piste oli asutusalueen reunassa jota ei ollut nimetty karttaan. Koordinaatit 27.131286, 55.290324.

Jokainen voi itse päätellä mistä voisi olla kyse. IAEA voisi käydä tarkistamassa mittareilla onko arvoja saatavilla.

Miksi kirjoitan Iranista, eihän sillä ole Suomelle mitään merkitystä. Tai ainakin moni niin luulee.

Maailman rauhan saavuttamiseksi Eurooppa ja muut maat ei tarvitse mitään sotilaallisia konflikteja. Aina jonkin aloittaessa sodan alkaa sen vaikutukset näkymään öljyn, kaasun, malmien hinnoittelussa. Jossain vaiheessa näkyy se myös tavallisen kuluttajan kukkarossa. Ukrainan sota on sen tuonut meille jokaiselle konkreettisesti näkyville.

KariX

https://en.mehrnews.com/news/190058/US-reacts-to-launching-of-Khayyam-satellite-into-space