11. elo, 2022

Sähköä ja sairaanhoitoa

Vaalit lähestyvät, puheet lisääntyvät

Sari Essayah tukee sähköveron alueellista porrastamista. Haja-asutusalueilla ei ole koskaan päästy samaan tilanteeseen kuin kaupungin kerrostalohuoneistoissa asustelevat ihmiset. Tasapuolisuuden nimissä suuntaus olisi oikea. Sähkön siirtohinnat ovat myös asia jota pitäisi tarkastella. Siirtomaksut ovat lähinnä rosvousta joita perustellaan maakaapelin asennuksella. Pitäisi tarkastella sähköyhtiöiden voittomarginaalia ja niiden kohtuullistamista.

Iltalehden raju väite vetää maton alta kaikilta keskusta poliitikoilta.

Maakaapelin asennus ei ole kohdannut vielä montakaan taloutta haja-asutusalueella. Siirtomaksu on kuitenkin ollut maksettavana joka kuukausi. Normaaliin sähkönkulutukseen verrattuna siirtomaksu voi olla nelinkertainen.

Fortum josta valtio omistaa n.51% osakekannasta, seisottaa tarkoituksellisesti 565 megawatin voimalaitosta Meri-Porissa.

Samalla hieman erikoiselta tuntuu Olkiluoto3 käyttöönoton vaikeus. Ongelmia on ollut ja osiakin on irronnut. Eiköhän tämänkaltaiset laitokset ole kuitenkin niin tarkasti tehty ettei virheitä pääse sattumaan.

Seisottamisen nostaa sähkön hintoja Suomessa. Mahdollisesti Fortum tekee seisottamisen tahallisesti saadakseen sähkön hintojen pysyvän korkealla. Valtio-omisteisessa yhtiössä myös hallituksella olisi asiaan vaikutusvaltaa, mutta ei. Hallitus eikä Fortum reagoi asiaan.

Suuret sähköntuottajat ovat nyt haaskalla. kotitalouksien pitkät kiinteähintaiset sopimukset jotka on tehty ennen hintojen nousua olivat hyvä ratkaisu talouksille. Nyt yhtiöt ovat joutuneet myymään sähköä alle markkinahinnan. Pienien sähköyhtiöiden kannattavuus menee miinukselle. Tämä taas tekee kilpailulle epäedullisen tilanteen, isot yhtiöt pärjäävät, pienet kaatuu tai ostetaan isojen yhtiöiden osaksi. Suuntaus ei tule laskemaan sähkön hintoja. Vapaa kilpailu sähkön tarjonnassa on ainoa keino saavuttaa edullisuutta kotitalouksille.

Hallituksen olisi tehtävä järkeviä päätöksiä, inflaatio laukkaa mikä vaikuttaa kulutushyödykkeiden hintoihin. Ostovoiman pienentyessä vaikutukset tulevat näkymään yritystaloudessa. Työpaikkojen menetykset, kannattavuuden pienentyminen pitkällä aikavälillä lisää konkurssien vaaraa. Verokertymä valtiolle alkaa pienentymään.

Palkkaratkaisut olisi otettava huomioon, kotitalouksien ostovoima hiipuu. Verojen korotukset eivät ole oikea suunta.

Olisi löydettävä ratkaisuja myös muista asioista. Paljon on puhuttu Suomesta jossa on tieto taito huipussaan, miksi siihen ei panosteta. Omavaraisuus asteen nosto ja vienti pitäisi olla tärkeitä asioita. Samalla saisimme lisää työpaikkoja.

Sairaanhoitoalan ongelmista puhuttiin keväällä, hoitaja mitoitus laahaa edelleen perässä. Mitään konkreettista ei ole tapahtunut. Jonot sairaaloissa edelleen samaa luokkaa kuin ennenkin.

Aaltovoimasta ei ole puhuttu kovinkaan, Wello Suomalaisena yrityksenä on mm. käynyt kauppaa aaltovoimasta Intian kanssa. Heidän visiossaan 10% maailman sähköstä tuotetaan tulevaisuudessa aaltoenergiasta. Hyötysuhde 90% ja ilmasto ystävällistä. (Vienti).

Keskustan tyyliin sopii perustaa työryhmä joka tarkastelee ongelmia kevään vaaleihin asti.

Olennaista olisi hoitajien koulutuksen ja henkilöstömäärän lisääminen. Pula terveydenhoito alalle tulevista johtuu myös erittäin raskaista työ olosuhteista. Toinen huomioitava asia on määräaikaiset työsuhteet joilla kaupungit pyrkivät säästämään. Säästäminen tapahtuu nyt terveydenhuollon ja asiakkaiden kustannuksella.

Kari Pohjola 

Kristillisdemokraatit