24. elo, 2022

Euroopan unioni ja Ukraina

      Ukraina

Jens Stoltenberg pyytää Eurooppaa ja muita Ukrainaa tukevia maita lisäämään aseapua Ukrainaan.

Alla olevasta listauksesta selviää prosenttuaalinen tuki Ukrainalle maiden bruttokansantuotteesta.

Viro 0.83, Latvia 0,80, Puola 0.49, Norja 0,36, Liettua 0,32, Englanti 0,24, Yhdysvallat 0,22, Slovakia 0,19, Kanada 0,19, Tsekki 0,19, Portugali 0,12, Tanska 0.09, Saksa 0.08.

Saksan osuudessa näkyy toistaiseksi selvästi kaasun ja energian Venäjän tuonnin merkitys, avun määrään.

Unkarin sekä Turkin osuus ovat pieniä, Turkin lama vaikuttanee asiaan tai haluttomuus puuttua tilanteeseen. Unkarin politiikka taas on Venäjän kanssa sidoksissa mm. ydinvoimahankkeissa sekä kaasun toimituksissa. Unkarin Fidesz-puolue ajaa ’’First Unkari’’ teemaa joka katsoo lyhytnäköisesti vain omia etujaan.

Unkarille ja Turkille olisi jonkun sanottava, Venäjä pettää liittolaisensa kuitenkin jossain vaiheessa.

Hämmästyttävää on huomata listassa miten pienet maat ovat tukeneet Ukrainaa. Viro, Latvia, Puola, Liettua, loistavaa apua. Näistä suurin osa kuitenkin on sota-alueen lähellä tai uhka on suurempi. Norja on esimerkillinen, pieni raja alue pohjoisessa Venäjän kanssa mutta tärkeä. Suomi ei ole listalla, oma pitkä raja nostaa valmiudesta johtuvia kuluja merkittävästi. Olemme kuitenkin ottaneet pakolaisia vastaan ja toimittaneet tarpeita Ukrainaan. Sanna Marinin uhoilu Demokraatti lehdessä tuntuu olevan realiteettien ulkopuolella, Suomi voisi panostaa aseapuun hieman enemmän jotta sanoillakin olisi painoarvoa. Humanitäärisestä avusta kehitysmaihin voisi edes puolet sijoittaa Ukrainaan joka tarvitsee apua, se olisi jo merkittävää.

Saksa, on hieman lisäämässä aseapua Ukrainaan, ei kuitenkaan merkittävästi. Saksan kaasun toimitukset Kanadasta todennäköisesti saa sinetin jolloin Venäläistä kaasua ei enää tarvita.

Sodan pitkittyessä alkaa vaikeudet tulla esiin, Ukraina ei pysty itse voittamaan sotaa ilman länsimaiden ja naapureiden apua.

Avun tarve olisi oltava radikaalia ja isoa. Sota olisi saatava loppumaan mahdollisimman nopeasti.

Rauhanomaista ratkaisua ei ole tiedossa. Jos Venäjän annetaan voittaa, ovat seuraavat maat vaarassa, Puola, Latvia, Liettua, Moldova. Mustanmeren alue on Venäjälle haluttu, kaupalliset ja sotilaalliset yhteydet Afrikan maihin helpottuisivat.

Venäläiset ovat pommittaneet Zaporizhzhian ydinvoimalan tuhkan loppusijoitus aluetta. Radioaktiivinen pöly sattaa kulkeutua pitkien matkojen päähän. Ydinvoimala voi olla myös sodan edetessä Venäjän kohde. Vaikutukset tulevat tuolloin näkymään koko Euroopassa.

Pakotteiden merkitys Venäjälle on oltava yhtenäisempää sekä kovempaa. Pakotteita voisi myös antaa maille jotka kiertävät pakotteita kolmansien maiden kautta. Pakotteet lyhentävät sodan loppumista. Euroopan unionin kuuluisi ottaa voimakkaampi kanta jäsenmaiden tilanteeseen. Myös niihin jotka kiertävät pakotteita tai antavat Venäjälle tukensa. Vaikka Euroopan unioni ei ole sotilasliitto ,kaivataan myös jämäkämpää otetta koko Euroopassa.

Duginan autopommi isku, Venäjä syyllisti Ukrainaa tapahtumasta. Syyttely osoittautui suureksi valheeksi. Opposition aktivistit olivat Venäjällä iskun takana. Venäjä on varmasti ollut siitä tietoinen. Aktivistit julkaisivat manifestin saadakseen totuuden valheen sijaan ihmisten tietoisuuteen. Kaikki mitä tapahtuu Ukrainan ulkopuolella on Venäjän syyttelyn kohde, tarkoituksena saada omat kansalaiset uskomaan entistä voimakkaammin sodan oikeutukseen. Tarkoitus on myös saada Euroopasta samanmielisiltä tukea. Tämä on osaltaan mielipidevaikuttamista jota venäjätrollit käyttävät hyväkseen.

Hyvää itsenäisyyspäivää Ukraina.

KariX