7. syys, 2022

Turkin rooli Euroopassa ja maailmalla, palkka-armeijan rooli selkkauksissa.

Kirjailija Alessandro Arduino kirjoitti mielenkiintoisen artikkelin.

Turkilla on vastaava palkka-armeija kuin Venäjän Wagner ryhmä, sitä kutsutaan PMC ryhmäksi.

PMC on laajentanut toimintaansa Lähi-idässä, Afrikassa, Kaakkois-Aasiassa, Etelä-Amerikassa ja viimeksi Ukrainassa.

Malesia on eräs maa, jossa PMC vaikuttaa.

Ideologisesti ajatellen heidän tarkoituksenaan on levittää Islamin uskonnon valta-asemaa eri maissa.

Kristittyjä kohtaan tilanne on tukala, uskonvapautta jos rajoitetaan voimakkaasti, on sillä vaikutus myös demokratiaan, ja naisten oikeuksiin

Turkki toimii Syyriassa ja Malesiassa.

Turkki on omaksunut palkka-armeijan roolin Venäjän virheistä. Islamin johtajuuden tavoitteleminen on Turkin Presidentille haave jota nyt toteutetaan. Haave on ollut jo monta vuotta.

Turkki on Nato jäsen, samalla Turkki haluaa estää Suomen jäsenyyden ratifioinnin. Onko kyseessä myös uskonto jossa Suomalaiset nähdään vääräuskoisina.

Turkin politiikka on ollut voimakkaasti heilahtelevaa, Venäjän kanssa tehdään sopimuksia esim. Viljan kuljetuksista jotka päätyvät Afrikan maihin, viljalle olisi tarvetta esim. Israelissa.

Syyrian tilanteessa Venäjä on antanut tukensa Al-Assadin hallinnolle, Turkki iskee sotilaallisin voimin PKK:n asemiin jotka vastustavat Al-Assadin hallintoa. Pelataan myös Venäjän pussiin.

Onko Turkki edes sovelias Naton jäseneksi, agressiivinen käytös ja oman edun tavoittelu voi koitua Afrikassa ja Syyriassa joukko murhiin asti.

Turkin haaveet nousta suurvalta asemaan tuntuvat kuitenkin kaukaisilta, palkka-armeijan toiminta tulee aiheuttamaan konflikteja ja uhkatekijöitä. 

PMC sisällyttää toimintaansa puolustusteollisen tuotannon Malesiasta Qatariin. Putinille Wagner merkitsee rahaa, Turkille valtaa. Valta ei tule ilman voimankäyttöä. Toiminta tarvitsee kuitenkin pysyvää sotilastukikohtaa alueen ’’turvallisuuden’’ säilymiseksi. Ovatko Venäjä ja Turkki yhdessä muodostamassa koalition?. Yksityiset palkkasotilaat kuitenkin ovat lojaaleja omaan maahansa joten hyväksyntä Turkilta on saatu. Lojaalisuus voi olla myös rahaan, yhtiön on oltava tuottava.

Turkin hallinto kiistää palkka-armeijan olemassaolon, aivan samoin kuin Venäjä on kiistänyt Wagnerin toiminnan.

Turkki on liitetty myös Afganistanin jälleenrakennukseen, Yhdysvaltojen jättämän sotilaallisen tyhjiön tilalle ollaan rakentamassa Islamilaista kulttuuria jossa mm. tasa-arvo asiat ei toteudu. 

Suomi ohjaa kehitysapu rahoja Afganistaniin järjestöjen kautta, YK:n rooli on myös erikoinen, apua pitää antaa mutta tasa-arvoa tai muuta joka loukkaa Taleban hallintoa vältetään.

YK puhuu hyviä mutta tukee toisella kädellä hallintoa ja samalla Venäjää ja Turkkia. Afganistanilla on kauppasuhteet solmittu Venäjän kanssa.

Pakistanin suhteet Turkkiin ovat parantuneet, sotilasyhteistyöstä on neuvoteltu.

Turkin kanta, jossa tuetaan Hamas järjestöä Palestiinassa, antaa kuvan Iranin kanssa tehtävästä yhteistyöstä.

Israel ja Turkki ovat lähentyneet vuosien myötä, joten Hamasin tukeminen tuntuu oudolta. 

Azerbaidzanissa PMC suorittaa tehtäviä mm. raja valvontaa sekä alueiden vartiointia. 

Pelikirja on kopioitu Venäjältä, ajaako Turkki omia etujaan vai yhdistyykö toiminnot Venäjän ja Iranin kanssa vahvempaan yhteistyöhön. Tähän Turkki voi ajautua helposti. Turkki ei pelaa Nato tai länsimaiden etujen mukaisesti, oman vallan kasvattaminen sotilaallisesti palkka-armeijalla ei tuo kunnioitusta. 

On myös muitakin palkka-armeijoita, Constellis yhdysvalloissa, johon sulautui mm. Blackwater yhtiö. Palveluja on monenlaisia esim. koulutusta asevoimille (rauhanturvaaminen, erikoisjoukot, miinanraivaus, kurssit nuoremmille tai vanhemmille upseereille), turvallisuusjoukoille (poliisi, santarmit, erikoistuneiden agenttien interventiovoimat). Lisäksi he voivat myös toteuttaa drone -ohjelmia, rajavalvontaa, merialueita ja muuttoliike- tai ihmiskauppavirtoja.

Ranskan muukalaislegioona on maan hallinnon alainen. Yrittäjiä alalla riittää, pahinta on yhtiömuoto jonka on tuotettava voittoa.

Käytännössä asiakas ostaa palvelun ja maksaa siitä. Asiakas voi olla valtio, suuryritys yms.

Rahalla on suuri merkitys toimintaan, sotilaat ovat huippukoulutettuja, aseistus loistavaa. Logistiikka toimii nopeasti eri paikkoihin.

Nyt 10 vuotta myöhemmin, kirjan tilanne on käynyt tutuksi Venäjän toimien myötä.

Luin noin 10 vuotta sitten erään kirjan jossa palkka-armeijan tehtävänä oli kaataa erään Afrikan maan hallinto ja mahdollistaa uuden Presidentin astuminen virkaan. Vastalahjaksi palkka-armeija sai valtiolleen kaivosoikeudet alueelta jossa oli todettu rikas kultaesiintymä.

Palkka-armeijoiden haittapuoli on itsenäinen yritystoiminta, osalle näistä yrityksistä on aivan sama mistä rahaa on saatavilla. Tavoitteena pahimmillaan voi olla ideologinen esim. uskontoon liittyvät toimet , maamineraalien hallinta /ryöstö, hallintojen kaataminen. Kaikkiin näihin liittyy ihmisuhreja. Tämän kaltainen toiminta tekee mahdottomaksi politiikan ja maiden välisen yhteistyön.

KariX

https://www.globaldefensecorp.com/2020/09/29/turkey-deploys-syrian-rebels-as-pmc-in-azerbaijan/