30. syys, 2022

Itämerestä ja Ukrainasta

Ydinuhka vai ydinvoimalan pamaus

Venäjän toimet alkavat olemaan liiankin läpinäkyviä.

Tanskan aluevesillä sabotoitiin Nord Stream 1-2 kaasuputki. Ei putki itse päätä hajota.

Putkesta virtaa ilmastolle vaarallista kaasua. Sabotoinnilla voi olla tarkoitus syyttää länsimaita putken rikkomisesta. Uskon vahvasti sen takana olevan Venäläiset. 

Hyökkäystä edelsi kaksi voimakasta räjähdystä, putken sanotaan olevan rikki 5 km matkalta.

Hyökkäys putkea kohtaan oli hyökkäys myös Nato valtiota Saksaa kohtaan. Saksa saa unohtaa kaasutoimitukset Venäjältä pitkiksi ajoiksi. 

Olisiko nyt Saksan valtion reagoitava panssareiden toimituksilla Ukrainaan. Tähän asti liittokansleri Scholz on ollut niiden luovuttamista vastaan.

Venäjä kiistää tapahtuneen, syyttää putken räjäytyksestä Eurooppaa kovin sanoin. 

Talouselämä julkaisi myös Ruotsalaisten huolen, Nord Stream putken korjaus voi tuoda Venäjän sotalaivaston Ruotsin ja Tanskan aluevesien läheisyyteen. Näin Venäjä katsoo turvaavansa putken korjauksen. Lähistöllä on myös Ruotsin Kalsronan laivastotukikohta. Uhka nousee Ruotsin ja Tanskan ohella myös Liettuan, Latvian ja Puolan ympäristössä.

Nord Streamin putken räjäyttäminen oli teko Eurooppaa vastaan, Sanna Marin heitti jälleen perinteiset lausunnot, ei saa olla sinisilmäinen, eikä meidän tule antaa pelolle sijaa. Hallituksemme ei suoraan nimeä venäjää syylliseksi, Saksa taas syytti suoraan Venäjää provokaatiosta. 

Jos Venäjä hyökkäisi Suomeen, hallitus sekä Marin eivät sitä uskoisi vaan asettaisivat työryhmän tutkimaan asiaa. Reagoiminen asioihin tulee aina viiveellä, pelataan Venäjän pussiin. Esimerkki: rajojen sulkeminen on odottanut päätöstä liian kauan, kohta sitä ei enää tarvita.

Sitten toiseen aiheeseen, ajatushautomot ympäri maailmaa pitävät ydiniskua mahdollisena 55% varmuudella.

Raja on ylitetty, joten uhka tekijät ovat kasvaneet.

Venäjä tilasi suuren määrän jodia kansalaisilleen, jokainen tietää jodin merkityksen säteilyonnettomuuden jälkeen.

En usko ydiniskun kohdistuvan Ukrainaan ohjuksella, koska se olisi lopullisen sodan alku ja loppu.

Yhdysvallat ovat selkeästi uhannut puuttua asiaan voimalla jos niin tapahtuu.

Venäjän hallitsema ydinvoimala Ukrainassa taas olisi kohde jonka Venäjä voisi hyvinkin räjäyttää. 

IAEA tarkastajat eivät päässeet suorittamaan täyttä tarkastusta koko voimalan alueella. Itselläni on käsitys asiasta, ydinvoimala voi olla panostettu, joten sen hävittäminen voisi tulla kyseeseen.

Venäjälle tyypillisesti, asia tultaisiin kieltämään ja syytetään joko Ukrainaa tai länsimaita.

Tässä vaiheessa tanssitaan seitin ohuella langalla, miten reagoi Nato tai Eurooppa koska laskeuma koskee silloin kaikkia EU alueella asuvia.

Venäjä liittää alueita Ukrainasta äänestyksien perusteella, äänestykset ovat naurettavia, siviilit ovat joutuneet pakon eteen. Alueiden liittäminen Venäjään tuo myös toisen vaiheen Ukrainan sotaan. Sotaa käydään Venäjän oletetulla maa-alueella, joten virallinen sodan julistus on seuraava veto. Näin Putin saa myös kaikki kutsuntaikäiset käyttöönsä. 

Venäjä joka tapauksessa tulee lisäämään voimaa Ukrainan sodassa, Saksan ja muiden maiden ei tule unohtaa tuen merkitystä Ukrainaan. 

KariX

https://www.talouselama.fi/uutiset/te/005d125e-58ce-44a1-b0da-9dd9ff6cfc2f?ref=ampparit:7081