8. loka, 2022

Talven tullessa ahdinko kasvaa.

Verotuksesta tukimuotoihin

Hallituksemme SDP johdolla tekee veroteknisiä ratkaisuja helpottaakseen mm. sähkön hinnan nousua.

Muistamme miten polttoaineiden hinta alkoi kohoamaan, keväällä hallitus teki veroteknisen ratkaisun nostamalla matkakuluvähennyksen kilometri korvausta.

Miten siinä kävikään, kokonaisveron tiukentuessa matkakulut hävisivät valtion kassaan. Hallitus on kokonaisuudessaan antanut vasemmalla kädellä ja ottanut oikealla. 

Polttoaineen verotuksen kautta valtio on tienannut ison summan kassaansa. 

Tälläkin hetkellä maksamme n. 0.30 senttiä enemmän litralta kuin esim. Saksassa tai Ranskassa.

Sähkön hinta, vaikka usein puhutaan pörssin ja euroopan sähkön jakelun vaikuttavan sähkön hintaan niin, suurin kysymys onkin, miksi sähköyhtiöt tuottavat voittoa.

Pahin mitä kuulin, oli erään sähköyhtiön hallituksen kokouksessa julkaistiin voittoisa tulos. Poliittisen taustan omaava edustaja pyysi korotusta kokouspalkkioihin kun nyt on siihen hyvä hetki.

Sähköyhtiöt ja edustajat eivät ajattele kansalaisia, palkkataso ei ole noussut niin, että voisi ajatella korotuksien olevan järkeviä. Suoran sähkölämmityksen omaava omakotitalon omistaja on suurissa vaikeuksissa. Kuukausittainen sähkölasku voi olla taloudelle liian suuri. Maksuhäiriöt ovat nyt jo lisääntyneet sähkölaskujen osalta. Eläkeläispariskunnan toisen henkilön eläke menee sähkölaskun maksuun, vaikka kulutus ei ole edes vielä lähelläkään huippua.

Talven tuodessa pakkaset, alkaa henkilökohtaisten konkurssien aika. Sähkölaskun ylittäessä 1000 euron määrän kuukaudessa, ei ruokaan tai muuhun enää olekaan varaa.

Hallituksen verotekninen päätös auttaa kansalaisia kotitalousvähennyksen muodossa ontuu pahasti.

Taloudellinen tilanne jossa lainojen korko lähtee ylöspäin aiheuttaa myös valtiolle suuria menoja. Tässäkin tapauksessa yhtälö ei toimi, veroaste voi jälleen nousta. 

Loppujen lopuksi kansalainen maksaa kuitenkin kulunsa itse sekä veronsa. 

Kehä III sisäpuolella ei näitä asioita huomioida, haja-asutus alueella alkavat ongelmat kasaantua.

Miksi hallitus ei tehnyt hintakattoa polttoaineisiin tai sähköön, aikaisempi vihjaus kokouspalkkioihin niin tämäkin juontaa ajatteluun oman edun tavoittelusta.

Hallitukselta on kadonnut Suomalaisuus ja asukkaiden edun valvonta, valta on annettu yritysmaailmalle, yritykset nostavat kauttaaltaan hintoja kulutustavaroissa. Alkutuottaja unohdetaan, alkutuottaja saa vain pienen korvauksen työlleen. Esimerkkinä maaseutu, viljan ja lihan tuotannossa ei edelleenkään päästä omavaraisuuteen. Myöskään maatalouden tuottaja ei saa sopivaa korvausta, tuotto häviää päivittäistavaran myyjille jotka ovat nostaneet kannattavuuttaan sekä voittoja.

Seuraava esimerkki on puuntuottajat. Puualan jalostajat saavat nyt hyvät voitot, rakennuskustannuksien nousun jälkeen myös yhteiskuntamme kehitys alkaa viivästymään. Alkutuottajan siivu voitoista ei ole muuttunut. Myös puun korjuu alan yrittäjät joutuvat hankaluuksiin, rahaa ei tule, vaikka hinnat nousevat. Kulut nousevat entisestään mm. Polttoaineiden hintojen takia, sama koskee myös maatalouden yrittäjiä.

Kokouspalkkiot, rahan katkeamaton lisääminen, yrityksien ja hallinnon etujen ajaminen. Nämä ovat keskeisiä kysymyksiä mitkä johtavat päätöksiin. Talouden muuttuessa oligarkki talouteen lähenee.

Tavallinen haja-asutuksella asuva on unohdettu. Niillä joilla on vielä hakkaamatonta metsää voivat tehdä klapeja ja värjötellä uunin edessä kovilla pakkasilla. Vihreät ovat klapien polttoa vastaan, joten sekin voi olla rangaistavaa tulevaisuudessa. Valtio ei auta eikä tunne armoa.

Keskusta joka ajoi joskus maaseudun asioita, ilmoitti olevansa city-puolue. Olisiko tässä Keskustan kannatukselle uusi suunta. Pettäessään maatalouden ja haja-asutusalueen, suunta keväällä 2023 on ulos hallituksesta. Teot on palkittava saavutuksien mukaan. Sama toivoakseni koskee VIhreitä, vasemmistoa ja SDP:tta, RKP tuskin enää uudistaa hallituspaikkaansa.

Tämän sekasorron tarjoaa SDP, Keskusta, Vihreät, RKP, Vasemmistoliitto, olkaa hyvä.

KariX