12. loka, 2022

Korruptiota, virkoja hyvä veli tapaan

Korruptio Suomessa, poliittinen vaikutus hallinnon toimintoihin

Monissa maissa poliittiset johtajat käyttävät valtaansa rikastuttaakseen itseään ja perheenjäseniään. Korruptiosta on tullut vakava ongelma maailmanlaajuisesti ja se voi heikentää hallituksen toimintakykyä. Tästä huolimatta jotkut uskovat, että korruptio ei ole Suomessa niin paha kuin muissa maissa. Korruptio on kuitenkin edelleen vakava ongelma Suomessa. Se heikentää poliittista järjestelmää, ja sitä vastaan on taisteltava, jotta maa toimisi kunnolla.

Yksi tapa, jolla poliittiset johtajat rikastuvat, on myydä julkista omaisuutta yksityisille yrityksille. He tekevät tämän saadakseen suuria summia rahaa itselleen ja perheenjäsenilleen. Hallitus maksaa näille yrityksille julkisten töiden, kuten teiden tai siltojen rakentamisesta. Tämä luo erittäin epäoikeudenmukaisen tilanteen työntekijöille, jotka tekivät näitä julkisia hankkeita hyvin pienellä palkalla. Heiltä huijataan palkkojaan siitä, että he tekevät julkista palvelua koko maan hyväksi. Korruptio on myös johtanut korkeaan veronkiertoon ja -kiertoon monissa maissa. Tämä tarkoittaa, että hallitus menettää paljon rahaa, koska se ei voi periä veroja yrityksiltä, jotka välttelevät niiden maksamista. Loppujen lopuksi kaikki tämä korruptio merkitsee maan kansalaisten alhaisempaa elintasoa. Se tekee myös poliitikoille erittäin vaikeaksi tarjota kansalaisten tarvitsemia palveluja.

Korruptiota tapahtuu myös yritysten sisällä, jotta tietyt yritykset voivat saada epäoikeudenmukaisen edun muihin nähden. Jotkut yritykset esimerkiksi lahjovat poliitikkoja saadakseen julkisia hankintoja helposti ja edullisesti. Heitä suositaan yleensä myös muihin yrityksiin nähden, koska he lahjovat enemmän kuin muut ja voivat siten saada enemmän sopimuksia ja etuja helpommin.

Suomessa on korruptiota, maat kuten, Italia ja Kreikka ovat myös korruptoituneita . Kaikilla on kohtuulliset mahdollisuudet saada eduskuntapaikka, mutta vain rikkailla on kohtuulliset mahdollisuudet saada valta-asema hallituksessa. Tämä luo kuilua rikkaiden ja köyhien välille Suomessa, koska vaalit rahoitetaan lahjoituksin yksityisiltä yrityksiltä, jotka ovat kiinnostuneita saamaan valtiolta, valtaa tai etua joka nostaa yrityksen tuottoa. Sallimalla lahjonnan vaaleissa kaikilla on yhtäläinen mahdollisuus voittaa, mutta vain niillä, joilla on tarpeeksi rahaa, on realistinen mahdollisuus tulla todella valituiksi virkamiehiksi.

Monet ihmiset uskovat, että lahjontaa ei tapahdu. Korruptio syövyttää vakiintuneita instituutioita, kuten hallintoelimiä, poliittisia puolueita ja yrityksiä, koska se antaa enemmän valtaa omaaville mahdollisuuden vaikuttaa epäoikeudenmukaisesti vähemmän valtaa käyttävien tapahtumiin ja päätöksiin. Vähentääkseen korruption kielteisiä vaikutuksia yhteiskuntaan kansalaiset tarvitsevat tietoa siitä, miten tämän ongelman kielteisiä seurauksia voi torjua, jotta he tietävät, mitkä toimet ovat eettisiä ja mitkä epäeettisiä, kun he ovat tekemisissä korruptoituneiden virkamiesten tai yksityishenkilöiden kanssa.

Poliittinen valta pyritään säilyttämään kaikin mahdollisin keinoin. Poliitikon tehdessä virheitä on puolue valmis hyväksymään virheet, ensin tulee anteeksipyyntö tai osoitetaan katumusta. Sen jälkeen aloitetaan kampanja jossa imagoa nostetaan ja vähätellään tapahtunutta. Korruptoitunut media auttaa parhaansa mukaan asiassa.

Miten sinä valitset ehdokkaasi, eräs Ruotsalainen lehti julkaisi tutkimuksen jossa oli lukijoille tuntemattomia henkilöitä. Annettiin vain kuva ja kysyttiin ketä sinä äänestäisit.?

Kuvien joukossa oli nuori vaaleatukkainen neito joka voitti kisan ylivoimaisesti. 

Suomessa on mennyt useita kertoja läpi eduskuntaan laulajia, missi, urheilijoita eli julkisuudessa esiintyneitä henkilöitä. Poliittinen osaaminen on vain harvoilla ollut hallussa. ’’Naamakertoimella’' on siis iso vaikutus. Tv mediaa voidaan pitää korruptoituneena, jos seuraat tarkasti reality ohjelmia huomaat samojen henkilöiden esiintyvän vuodesta toiseen ohjelmissa. Tavallinen kansalainen ei Tv mediaan tai ohjelmaan pääse. Tv media on oivallinen ponnahduslauta poliitikolle joten istuvat edustajat saavat mahdollisuuden käyttää mediaa hyväkseen.

On muutoksen aika, jokaiselle on annettava tasavertaiset mahdollisuudet myös median taholta. Korruptio on saatava loppumaan kaikilla tasoilla. Äänestäjien on aika katsoa kenelle äänensä antaa. Ei naaman tai ulkoisien avujen mukaan. Budjettiriihessä Suomen hallitus teki yli 8 miljardin tappion. Miten se korjataan, maksajana on aina kansalainen nousevien verojen muodossa. Tarvitaan muutakin kuin huulipunaa tai laastaria korjaamaan tulevaisuudessa alijäämäisyys ja valtion velka.

Tämän hallituksen velanotto on ollut käsittämättömän suurta, vielä on aikaa n. 1/2 vuotta tehdä sitä lisää. Arvonlisä alennukset olivat suuryrityksille tervetullut lisä. Valtio omisteisen Fortumin hätähuutoon vastattiin. Jää nähtäväksi miten alv:n pienentäminen vaikuttaa tavallisen kansalaisen sähkölaskuun. Päätöksiä budjettiriihessä vai pitäisikö sanoa ’’vaalilupausriihessä’’ tehtiin, menoja lisättiin. Totuus paljastuu vasta ensi keväänä kun uudet veroilmoitukset jätetään, kesällä nähdään mitä oikeasti jää käteen. Todennäköisesti, ennennäkemätön määrä kansalaisista saa maksulaput kahdessa erässä.

Tämän kirjoituksen olen kirjoittanut noin 2 kk sitten. En ajatellut julkaisua, Helsingin Sanomat kuitenkin antoi siihen aihetta. HS artikkelin voit lukea allaolevasta linkistä. Artikkelin luettuasi, huomaat SDP:n olevan hyvin edustettuna.

KariX