23. loka, 2022

Kaasuputket, Euroopan turva.

Norja, ongelmia Venäjän vakoilun taholta.

Kirjoitin jokin aikaa sitten Norjan tilanteesta, jossa ”venäläisturistit” lennättivät droneja tärkeiden voimaloiden lähellä.

Dronet takavarikoitiin, sekä niissä olevat muistikortit. Myös lennätykset tehneet turistit otettiin kiinni.

Venäjän ortodoksikirkon edustajat halusivat tutustua vesipumppaamoon. Norjan viranomaiset eivät sitä sallineet, ja kirkkoväen kiertue peruutettiin.

Norja ottaa asioihin tiukan kannan. Vakoilua ei hyväksytä ja tekijät otetaan kiinni, seitsemän (7) epäilyksen alaista henkilöä on pidätetty.

Venäjän kaasun- ja öljynviennin pienentyessä uskotaan sabotaasitekoja tulevan tapahtumaan Norjan kaasu- ja öljylautoille. Tutkakuvissa näkymättömiä droneja ohjataan mahdollisesti venäläisiltä kalastusaluksilta tai sukellusveneistä käsin.

Venäläiset mielestäni tiedustelua sekä vakoilua suorittavat alukset, ovat olleet lähellä Norjan aluevesiä. Norjan viranomaisten tekemien havaintojen pohjalta Norjassa on jouduttu evakuoimaan mm kaasuterminaali sekä öljylauttakin. 

Norjan kaasuputket ovat Euroopalle tärkeät. Öljynjalostamot ja kaasuterminaalit ovat Venäjän tähtäimessä. Norja on kutsunut Saksan, Britannian, Ranskan laivastot turvaamaan energiainfrastruktuuriaan.

Norjan tilannetta voi hyvin verrata Suomeen. Venäläisillä on vuosien aikana hankittua kiinteistö- ja maaomistuksia tärkeiden niin sotilaslentokenttien kuin muidenkin maanpuolustuksellisesti tärkeiden kohteiden läheisyydessä. Kuluvan vuoden ajalta tiedetään julkisuudessa uutisoidun perusteella perutun vain yhden kiinteistöön ja maanomistukseen liittyneen kaupan, vaikka Puolustusministeriö antaa aina lausunnon tallaisiin kauppoihin.

Näyttää sille, että Suomessa on oltu tyytyväisiä, kun kiinteistöjä ja maata on saatu myydyksi venäläisille ilman sen kummempaa riskianalyysiä. Tällaisella välinpitämättömyydellä on luotu Venäjän hybridivaikuttamiselle valmis infra.

Ei kiinteistöt ole olleet tyhjillään, vaan niitä on käytetty vieraan valtion suorittamaan tiedusteluun.

KariX

https://www.euronews.com/2022/10/23/fears-grow-as-more-suspicious-drones-appear-above-norways-offshore-facilities