10. marras, 2022

Taiwanin alla lepää ruutitynnyri

Taivalkoskelta länteen

Kiinan Xin JInping määräsi KKP:en konfrenssin jälkeen, Kiinan armeijan valmistautumaan sotaan kansallisen turvallisuuden "lisääntyneen epävakauden ja epävarmuuden" keskellä.

Kiina haluaa sähkeen mukaan valloittaa Taiwanin vaikka väkisin.

Venäjän hyökätessä Ukrainaan, Eurooppa on joutunut tekemään ratkaisuja energian osalta.

Kiinan hyökkäyksellä Taiwaniin on myös seurauksia Euroopalle.

Taiwanin vienti on Eurooppaan on ollut kasvussa 2020 alkaen, Korona ei ole hidastanut juurikaan vientiä. Usa on ollut myös tärkeä kauppakumppani. 2022 jälkeen on kauppa hieman laskenut.

Taiwanin tärkeimpiä vientituotteita ovat puolijohde teollisuuden tuotteet. Tuotteita käytetään autoteollisuudessa, moottoreissa, tietotekniikassa. Vaikutukset tulevat heijastumaan Eurooppaan sekä Usa:n.

Kiinan ja Venäjän kumppani, Pohjois-Korea on pullistellut ohjuksillaan. Sireenit ovat huutaneet Taiwanissa sekä Japanissa. 

Venäjä, Kiina, Pohjois-Korea pelaavat omaa yhteistä peliään Taiwanin läheisyydessä. Kiina sytytti ruutilangan määräyksellään.

Kiinan ja Venäjän kaupallinen yhteistyö mm. Öljyn viennin pohjoisen jäämeren kautta, tuntuu erikoiselta.

Venäjän sodan kulku on materiaali pulan takia hidastunut. Öljyn vienti Kiinaan herättää ajatuksen mitä paluu kyydissä rahdataan. Iran on toimittanut Droneja, Pohjois-Korean väitetään toimittaneen aseita Venäjän käyttöön. Olisiko Kiina myös antamassa sotilaallista materiaalia Venäjän käyttöön. 

Pelkästään öljyn vienti kaupallisesti on arveluttavaa, kaikki raha mitä ulkomailta virtaa Venäjälle tukee Venäjän sotaa Ukrainassa.

Mikäli Kiina hyökkäisi Taiwaniin olisi vaikutukset suuret Euroopassa ja maailmassa.

Hyökkäys vaikuttaisi Kiinan vientiin negatiivisesti. Katsotaan hieman lukuja.

Kiinan maailmanlaajuisen vienti kattaa seuraavia tuotteita. Elektroniikkatuotteet (900 miljardia dollaria), koneet (550 miljardia dollaria), tekstiilit ja vaatteet (310 miljardia dollaria), terästuotteet (160 miljardia dollaria), huonekalut (150 miljardia dollaria), muovit (130 miljardia dollaria), autot (120 miljardia dollaria), lelut (100 miljardia dollaria) ), Lääketieteelliset laitteet (100 miljardia dollaria). Suluissa oleva luku osoittaa Kiinan viennin arvon vuonna 2021.

Eräs ajatus jota ei voi ohittaa, Kiina on odottanut pitkään ratkaisuaan Taiwanin osalta. Onko syy Yhdysvaltain välivaalit joissa Kiina toivoisi Republikaanien voittoa. Trumpin ollessa taustalla, uskooko Kiina, Yhdysvaltojen Republikaanien estävän sekaantumisen Taiwanin valloittamisen.

KariX

https://www.thehindubusinessline.com/opinion/china-crisis-sends-global-shivers/article66116831.ece https://www.bofit.fi/fi/seuranta/viikkokatsaus/2022/vw202224_3/